Film

În căutarea Hertei Müller

România · 2023
Regia: Gheorghe Șfaițer
Documentarul „În căutarea Hertei Müller” încearcă să umple golul lăsat de celebra scriitoare, laureată a Premiului Nobel pentru Literatură în 2009, care nu s-a mai întors în locurile natale după emigrarea forțată în Germania. Suferințele prin care a trecut în vremea comunismului au făcut-o rezervată față de țara natală.

„Am plecat, mi s-a închis ușa demult în nas. Acolo nu mai am pe nimeni...În România nu mai am nici casă, nici lingură, nici furculiță...Acum sunt aici (în Germania). De multe ori, când sunt undeva, vine un moment când îmi dau seama că nu voi mai fi niciodată acasă”, mărturisea Herta Müller presei în 2010.
Doi tineri, Emma și Berni, elevi la Liceul Nikolaus Lenau din Timișoara, pornesc pe urmele biografiei scriitoarei în satul ei natal, Nițchidorf. Este investigată candid perspectiva actuală a comunității asupra Hertei Müller, iar dilema identitară din care se hrănește opera scriitoarei este unul din punctele de sprijin ale filmului.

Filmul documentar reprezintă o colaborare între realizatori de televiziune din România și Ungaria în proiectul Literatura salvată, care a adus împreună scriitori de limbă germană din cele două țări vecine într-o dezbatere.

După proiecție, stăm de vorbă cu regizorul Gheorghe Șfaițer, realizatorii Brîndușa Armanca și Judit Klein, cu responsabilul de imagine și montaj Olimpiu Vuia, precum și cu protagoniștii Emma Parfenie și Bernard Rudăreanu.

Categoria
Documentar
Audiența
A.P. 12 – Acordul părinților sub 12 ani
Durata
56min
Limba
Română, Germană
Subtitrarea
Română

Bilete

Momentan nu există bilete disponibile pentru acest film.