Film
Portret Vertical

Fackelmann

România · 2023
Regia: Grațian Gâldău

Filmul face parte din seria Portret Vertical – arhitecți în memoria orașului – o incursiune captivantă în istoria construită a Timișoarei, rememorând contribuția unora din cei mai valoroși arhitecți ai săi, prin filme documentare urmate de discuții.


Știați că există un proiect rămas neconstruit ce poartă semnătura lui Fackelmann și care așteaptă un vizionar pentru a fi realizat? Știați că Hans Fackelmann a realizat o propunere pentru Centrul Civic al Bucureștiului? Cum a reușit oare un șvab bănățean să construiască, în plin comunism, două dintre cele mai frumoase biserici din România? În al cincilea episod al seriei Portret Vertical, puteți afla aceste lucruri și multe altele despre viața și opera sa.

„Îmi face plăcere sa rup din cosmos o bucată de spațiu, pe care s-o modelez conform necesităților funcțiunii ...“, spunea Hans Fackelmann, arhitect de orientare funcționalistă ce evoluează, în mult prea scurta sa carieră, dinspre minimalismul modernist al „Stilului Internațional” către o sinteză proprie, expresionistă, adevărată fuziune a artelor, în colaborare cu artiști plastici precum în cazul extraordinarelor biserici din Orșova sau Dumbrăvița.

Categoria
Documentar
Audiența
A.P. 12 – Acordul părinților sub 12 ani
Durata
1h 17min
Limba
Română

Bilete

joi
11 iulie
18:00
Portret Vertical
Bilet întreg/redus
Proiecția va fi urmată de o discuție
Cumpără bilet
Momentan nu există bilete disponibile pentru acest film.